Why it’s good to pay zakat during Ramadhan month

August 5, 2013 at 7:02 am (life) (, , )

U all dah bayar zakat fitrah ke? Mesti ramai yg dah menunaikan tanggungjawab kan..

For me, selain dari zakat fitrah..every ramadhan, I will take the opportunity untuk membayar zakat zakat lain sama.. such as zakat simpanan and zakat saham (jika ada). Mesti some of you guys akan tanya..kenapa bayar in the middle of the year sedangkan kalau nak claim LHDN boleh je bayar end of the year..

Reason 1 :
Bayar zakat bulan ramadhan lebih pahala (kira dapat la bonus point :P)

Reason 2 : 
Tahun Islam adalah lebih pendek compared to Tahun Masihi. Kalau nak ikutkan, tahun Islam ada 354/355 hari sahaja berbanding dgn calendar biasa 365/366. And kalau kita bayar ikut calendar biasa..after how many years..kita akan termiss untuk bayar zakat untuk setahun tu (calendar islam).. So dulu  tak tau..la bila dah tau..nak senang ingat..saya bayar je masa bulan ramadhan..senang nak ingat 🙂

So..sapa sapa yg ada duit skrg..boleh la melaksanakan tanggungjawab anda untuk membayar zakat simpanan dan lain lain yg applicable..

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: