Nutella brownies

October 21, 2013 at 3:46 pm (Food Love Affair, hOt mama) ()

Hari ni agak stressed for me.. I took leave today planning to spend a day out with zoey. Siap dah make appointment to go dentist for check up.

But last night,zoey had a high fever. Thank god i already applied leave. so it was stay at home taking care of sick kid instead for me. Actually senang je jaga zoey ni masa sakit..cuma biasa la..dia nak menyendeng je.. Most of the time dia high on ubat and saya bagi dia chance utk layan cartoon all day..

Masak kat dia bubuq..for me..i ordered mcdonald delivery. After waiting for an hour, mcdonald called and tell me they could not delivered due to rain. This was the second time within 7 days!! First time they called after an hour telling me tak boleh hantar sbb blackout. Tensi btul..kalau tak leh hantar..why dont u guys just call me earlier so that saya tak cam org bodoh tunggu je..

Disebabkan stress dgn mcd..saya trus pegi dapur and masak nutella brownies.. Walaupun takde kena mengena tapi saya reti baking dan tak reti nak masak ala ala melayu lauk pauk untuk lunch..so hentam je lah..

Sib baik jadi.. 🙂 kalau tak mau aku bakar dapur tu tadi..

The recipe? Easiest thing ever. All u need is as below

Nutella brownies
1. One cup nutella
2. 10 table spoon flour
3. 2 eggs
4. Hersyeys semi bitter choc chip

steps
1. Heat the oven to 180celcius
2. Mix all the ingredient in a mixer
3. Baked it for 15-20 minutes..

🙂
20131021-234417.jpg

Advertisements

Permalink Leave a Comment

Pesanan/Nasihat dari Perempuan untuk Lelaki

October 18, 2013 at 3:42 am (life) (, , )

Lately aku rasa aku macam jadi counselor..by nature mmg banyak org cerita masalah diorang kat aku (ni mmg satu benda pelik..sbb kadang2 stranger pun cerita masalah peribadi kat aku jugak..muka welfare kot aku ni)…dan aku pun ada jugak mengalami benda benda yg normal manusia lalui..untuk post ni..aku nak summarykan nasihat untuk lelaki yg harap boleh membantu kalau berlaku kat korang..so that sedikit sebanyak korang leh tau dari pompuan punya point of view..

Lelaki yg ada bini or pompuan yg tinggal sekali(tak kisah la adik beradik ke mak ke) yg masih bekerja..bila balik rumah..sila la tolong buat kerja rumah sama rata..jangan ko ingat ko laki..ko boleh balik and relax je..yg pompuan pun keje sama je ngan korang..sama je stress dan kederat nak cari rezeki..bangun awal and balik lewat petang..Lain la kalau pompuan tu full time duduk umah..boleh la dia nak buat keje rumah semua settle..then korang balik tolong skit skit..boleh la paham..ini sama sama keje..sendiri pk laa..kalau ko tak larat..penat..ko pk camne kalau pompuan punya penat plak kalau nak dibandingkan dgn kederat jantan ko tu..so please help out more your partner around the house..x payah nak tunggu pompuan suruh..kalau partner ko tak penat sgt..meaning..a happier partner..so korang pun takde la kena put up with a moody and tired partner kan?

Jgn take for granted untuk laki yg ada partner dia bekerja jugak. Mmg dia bekerja..mmg pompuan tu ada duit sendiri..tapi tanggungjawab ko kena jugak bagi nafkah and duit belanja.. jangan ko pk ko macam bujang..ko buat hal ko…aku buat hal aku..duit masing masing..sebab pompuan tu ada keje..ada gaji sendiri..ko tak yah nak pk hal belanja dia..belanja rumah..groceries semua pun buat tau tak tau je..bayar as and when ko ada je..tak silap aku..duit perempuan..mmg tak boleh dibuat untuk belanja rumah..makan minum semua..sbb tu tanggungjawab si laki..unless si perempuan ni menghalalkan.. (kalau dia halalkan..what if kalau dia tak halalkan? sudah masa akhirat ko nak menjawab nanti)..So kalau korang rasa tak mampu..bincang dgn partner..apa yg dia boleh help out..mintak kebenaran..tanya boleh tak dia tolong sbb korang tak mampu..tak hilang kejantanan korang kalau buat camtu..kalau dia halalkan..alhamdulillah.. Untuk yg mampu tapi buat macam ni..itu dah dikira amik kesempatan..so harap lepas ni tak buat dah la macam tu yer..

Untuk mereka dah lama dgn partner korang..jangan la take for granted..maybe korang dah bosan ke tgk muka diorang tu hari hari..but that’s life..kena la make it interesting..so..kalau partner korang tu berusaha jaga badan..jaga pakaian..jaga appearance nak bagi menarik di mata korang..jangan la buat endah tak endah..yg aku observe..tambahan kalau laki la..kalau bini/partner yg dah lama..kalau diorang buat changes or any effort nak bagi nampak interesting..si laki tu akan just reply acuh tak acuh je..sekadar..”hmm”.. “ok”.. tapi kalau pompuan lain..kat office ke..kawan ke yg ada something new…puji beria.. kalau la partner korang dpt tau…kecik ati diorang..korang tak tau effort pompuan..nak jaga makan…nak exercise..tambahan yg dah ada anak semua ni..Tapi kalau partner korang ni orang lain puji..tau pulak nak jeles kan..

Kalau la partner korang gaduh ke penat ke..jangan la korang amik peluang untuk pegi cari orang lain..or pegi tgk porn..gambar lucah ke..dgn alasan..ko marah aku..baik aku tgk gambar whatever yg lagi menarik…kemungkinan besar dia penat..dia gaduh pun berpunca dari korang jugak..jgn la korang pegi hukum dia dgn menambahkan lagi kesedihan dia..

kalau partner jeles..bukanlah maksud dia tu tak percaya korang (tapi ada kes maybe mmg dia tak percaya korang :P)..kadang2 maybe si dia ni insecure (maybe result dari perangai korang yg untuk item atas) atau maybe kadang kadang dia just perlukan assurance yg korang still sayang dia and dia lah top priority dan segalanya untuk korang sbb dia dah tak rasa yg korang sayang diorang..So bila partner korang jeles..jangan la jadi defensive dan marah dia balik…kalau dia ada mention nama org lain yg dia jeles..jgn la plak korang bijak pandai pegi kata banyak lagi org lain yg lagi cun dari org yg dia jeles tu yg korang leh ngorat kalau korang nak..(itu saja nak cari pasal lagi atau u are really giving them reason to really not trust you sampai bila bila lepas incident tu)..what you can do is..yakinkan la dia yg dia d only one..dia lah yg tercantik di mata korang (ini kalau tak btul pun..cari la point yg ikhlas untuk korang puji..jgn pegi reka yg bukan bukan)..dia lah yg terbaik..jgn la plak pegi compare dgn orang orang lain yer..

Lepas tu..kalau la si perempuan merajuk..u as the partner..pujuk lah dia..perempuan ni senang je..ko pujuk seikhlas hati..perempuan suka effort..kalau setakat pujuk gaya endah tak endah..lagi la sedih si perempuan ni..dah la korang buat salah kat dia..lepas tu tak nak/tak reti pujuk (sila jgn guna alasan tak reti sbb effort tu yg paling penting)..last last si laki plak yg marah/majuk balik (ini yg aku selalu sgt tgk terjadi).. Tips nak pujuk kalau korang ada buat salah :
– Cakap dgn lembut dan ikhlas.
– kalau partner still marah..bagi dia masa
– cuba lagi untuk communicate
– Boleh cuba bagi benda yg dia suka (tak semestinya benda maha) tapi at least boleh melembutkan hati dia
– Untuk yg jenis suka gurau senda atau mmg nature boleh buat lawak..boleh la buat lawak comel comel yg bleh buat dia lembut skit (kalau yg mmg tak lawak tu tak yah buat cara ni..kang free free kena tampar sbb lagi sakit hati)
– cuba lagi slow talk
– yg penting jgn give up
jangan sesekali ignore dan harapkan dia akan jadi seperti normal..mmg dia akan jadi normal balik..tapi benda yg tak settle..dia akan simpan dalam hati dan dia akan ingat sampai bila bila..

Overall..korang pk camni je la senang..make sure korang layan partner korang..macam korang nak bapak korang layan mak korang…mesti nak yg d best dan baik baik belaka kan? 🙂

Sorry untuk kaum adam yg baca kalau rasa post ni berat sebelah..tapi that is from a women’s point of view..nanti saya akan try buat post from men’s point of view pulak with different issues yer..

Have a nice weekend peeps

Permalink Leave a Comment

Crestfallen

October 12, 2013 at 6:40 am (life) (, )

It hurts when you find out he’s treating someone else the same or even prioritize them more than you…

Next time go ask her..DO NOT come to me anymore.. ouh..and if you think i am not attractive and worthy or good enough for you just because I am getting closer to Allah..

Go to hell..

Permalink Leave a Comment