Besarnya tanggungjawab seorang lelaki..

July 14, 2014 at 4:02 am (life) (, , , )

Lately aku tgk makin ramai lelaki yg makin dekat ke jalan Allah..which is a great thing..tapi diorang lupa akan tanggungjawab mereka sebagai pemimpin.. ni bukan stok pemimpin perdana menteri bagai..tapi pemimpin keluarga… sebagai suami.. bapak..abang.. atau pun adik lelaki..

Rata rata sekarang kita tgk…kaum laki bagus..tak tinggal sembahyang..pergi masjid..tapi somehow diorang ambil remeh part membimbing keluarga depa.. Isteri tak tutup aurat.. anak apatah lagi… kadang kadang isteri tutup aurat..abistu dibiarkan pulak anak pakai sesuka hati.. mungkin dalam hati..biarlah..dia muda lagi..nak merasa seronok..dah kawin nanti pandai pandai la suami dia bimbing..dan kemudian disokong pulak dgn emak nya… rasa riak bila org puji anak cantik…anak sexy.. Depa lupa..mereka sebagai bapak depa kena tanggung dosa anak2 mereka.

Aku pun ada anak…yer..mmg seronok kalau org puji anak kita..puji cantik ..comel… rasa bangga.. (tp anak aku kecik lagi yer..lom baligh lagi)..tapi itu lah bila pk pk balik…korang sanggup ke…nak pikul dosa anak korang..setakat nak dapat pujian dan acceptance org lain? dosa sendiri pun kita ni tak tertanggung.. anak kita tu amanah dari tuhan..jadi..bimbing  la ke jalan Allah seboleh bolehnya..

Bab sembahyang pulak…si bapak sembahyang..tapi dibiarkan org lain dalam keluarga dia tak sembahyang..tu pun kena tanggung jugak dosa….(banyaknye dosa kaum lelaki kena tanggung)

Ni applicable lah kepada abang..anak lelaki..dan juga adik lelaki…tanggungjawab untuk menasihati dan membimbing adik perempuan..kakak..ataupun mak kita..

Yang si perempuan pulak..kita sebagai anak..jgn la keras kepala sgt bila bapak korang nasihat suruh smayang..pakai tudung semua..jangan la fikir..dah kawin nanti lah baru aku pakai tudung..kesian laki aku…korang kesian kat laki korang…tapi tak kesian ke kat bapak korang? bapak la yg menjaga cari nafkah kita dari kecik..sampai besar panjang…yg tu korang tak kesian pulak..?

Tak susah nak tutup aurat..aku as one of yang baru je tutup aurat ni..pk pk balik..menyesal rasanya tak pakai tudung earlier..banyak weh dosa..dah kawin.dah jadi mak…thn lepas baru nak tutup aurat..tapi alhamdulillah Allah beri gak hidayah untuk aku tutup aurat (walaupun benda ni wajib sebenarnya..sepatut nya tak yah nak tunggu tunggu) Kesian kat bapak aku..kat suami aku…kena tanggung dosa bergelen gelen sebelum ni..ni pun belum tentu sempurna aku tutup aurat rasanya…tapi insyaAllah..i’m getting there..

Semoga Allah ampunkan la dosa aku dan dosa2 family aku..amin..

So..aku nak korang yg maybe baru jadi bapak..baru jadi suami…atau pun perempuan yg belum tutup aurat lagi..amik la pengajaran dari aku..tak yah tunggu lambat lambat…bimbing la family members kita…ataupun kita sendiri berubah la ke arah kebaikan..sebab kalau kita buat dosa…kita secara tidak langsung menarik org yg kita sayang sekali..

tak susah pun…kalau rasa susah bebeno nk tutup aurat..pk la camni…

  1. kalau kita cakap…takpe..bila aku umur xx la aku start pakai tudung…pk balik..kalau ko mati esok camne? haa..tak ke haru kalau camtu..
  2. Allah dah bagi kita macam macam nikmat..takkan la setakat nak kaver rambut dan aurat tu pun korang nak berkira kan…apa sangat la rambut tu jika nak dibanding kan dgn apa yg Allah dah bagi kita.. kan kan kan? 🙂
Guys..here’s a chance for you to become a superhero to your family :))
images

Minta maaf kalau ada sesiapa yg terasa lepas baca komen ni…sekadar sharing and menasihati…Salam Ramadhan 🙂

Advertisements

Permalink Leave a Comment