Other cool benefits of wearing hijab

January 18, 2014 at 11:20 am (hOt mama, life) (, )

Covering ur aurat is a must if ur a muslim. Since i started to wear hijab last year, i have also discovered other benefits of wearing hijab. So i sketched something about this topic..hope u guys like it ๐Ÿ™‚

20140118-191515.jpg

Permalink Leave a Comment

Happy New Year 2014

January 1, 2014 at 6:32 am (life) (, , , )

Dear all my readers.

Would like to wish you a Happy Yew Year/Selamat Tahun Baru 2014!

Was looking though my blog post last year to see whether I have achieved my 2013 resolutions but I found out i never made resolutions for 2013. I only compared my resolutions for 2012 whether i did achieved them in Jan 2013. Read about them here. Well..i did achieved one of my 2012 resolution that i did not manage to get it done in 2013.. (blow nails) I took up guitar class last year and I can play guitar already (blow my short nails again because i have to keep it short to play guitar ๐Ÿ˜› ) at a beginner’s level at least..(hey its a start right).

Just like to share in general what I have achieved in 2013
– Started to attend guitar lessons
– Started to wear hijab during Ramadhan
– We manage to travel to few places for holidays and after few years..finally managed to go overseas this time once
– Survive and manage without my parents for a month without the house falling apart and without us killing each other (they went to Mecca for Haj this year)
– Was involved in donation drive for flood victims (first time involvement). Btw, would like to share, one of the item I have donated is sweaters for the flood victims. I donated all my sweaters except for one. And after a few weeks, someone gave me a new sweater (this person never knew i donated my sweaters) ๐Ÿ™‚ God works in a cool way ey..
– Successfully rolled out my team’s project (despite much resistance from the management & user and spending many nights in the office)
– See my subordinates developed and improved as a better worker (I hope in a way i did my job motivating and influencing them as their manager)
– Maintain close relationships with my best friends despite the issues, time and distance limitations
– Manage to spend time with my beloved family especially zOey despite all the chaos and work that is happening throughout the year.

While we’re at it..Just let me jot down my targets for 2014
– Travel more
– To stay away from gas drinks
– Try to limit my fast food fix to once a week (well maybe twice maximum) ๐Ÿ˜›
– Do more charity
– To have effort to be more syariah compliance
– To be nice to all people ย & animals and not be judgmental.
– Try to procure a house of my own
– To train zOey to be more independent in preparation of her going to primary in 2015 ๐Ÿ˜›

Phew..that’s a lot of stuff. Hope I could achieve at least half of it. What’s yours?

Wishing all the best for 2014..

Permalink Leave a Comment

Lelaki lelaki bodoh yg aku encounter lately

December 21, 2013 at 5:16 pm (life) (, )

ok..lately aku banyak encounter dgn lelaki tak sedar diri..bukan lah nak jadi sexist or discriminate the men but seriously..

banyak lelaki yg aku nampak demand makin tinggi..nak pompuan yg slim laa..cun la…sexy la…perfect skin..perfect hair..perfect segalanya..kire ala ala victoria secret model la kalau boleh..masalahnya..pandang la diri tu dulu..kot kalau korang tu pun macam perfect takpe jugak..ini kadang kadang aku tgk macam pecah rumah pun ada…tapi demand skit punya tinggi..partner tak leh nak gemuk skit la…walaupun indirectly…banyak kes yg aku perhatikan..kalau partner tu dah lari skit dari specification idaman dia..dia pun mula la carik lain..usha yg lain…come on laa…lain la kes kalau lelaki pun still maintain…ini lelaki lelaki ni lagi dua tiga kali ganda lagi tak jaga diri diorang banding ngan partner diorang..

pastu..ada pulak lelaki yg tak kenang diuntung..ada satu kes ni…pompuan nya dah cun..comel lote semua dah..mmg kira kalau nak banding dari segi luaran mmg tak padan la ngan laki ni..laki ni cam ala ala geek..kalau masa skolah dulu dulu mmg kena buli la..tak ensem lak tu (bagi aku la maybe bagi pompuan tu dia rasa mamat tu ensem)..kira dah beruntung la kan pompuan yg cun tu nak kat mamat ni..pastu…bila laki ni nampak lak pompuan lain yg boleh la nak kata ok la jugak…terus nak berkenalan senyap2 dari member dia yg lain…wtf man?? tu mmg tak sedar diri tahap gaban…

kesimpulan…lately aku tgk laki semua mmg tak boleh kalau ada benda yg cantik skit depan diorang..walaupun dah ada yg elok dah..diorang akan automatically jadi bodoh..walaupun tak buat depan depan partner diorang..diorang akan buat lawak gatal gatal ngan member member diorang yg sama jugak bodoh…please appreciate your women..they have spend a lot of effort to be the best for ย you..korang lambat lepa nampak pompuan sexy skit..yg muda skit..meleleh air liur dah…abis tu lelaki pandai lak komplen kenapa pompuan jeles sgt…jeles tak bertempat la..well..don’t give your women reason to doubt u at the first place laa…

Permalink Comments Off on Lelaki lelaki bodoh yg aku encounter lately

Close call :p

December 6, 2013 at 12:18 pm (life, work)

Today..after taking my wudhu for zohor..while i was walking towards our office surau..i saw my subordinate walking towards surau as well on the other side. Feeling hyper..i decided to wait in front of the door right before our surau to sergah and scare her..

Umm..well didnt surprise her..but she did said something to me..”you just miss haji B (our general manager)”..few seconds earlier i might have scared my GM when he opened the door..hahah..mau aku buat buat pengsan time2 tu jugak.. Adoi laaa..

Permalink Leave a Comment

Pesanan/Nasihat dari Perempuan untuk Lelaki

October 18, 2013 at 3:42 am (life) (, , )

Lately aku rasa aku macam jadi counselor..by nature mmg banyak org cerita masalah diorang kat aku (ni mmg satu benda pelik..sbb kadang2 stranger pun cerita masalah peribadi kat aku jugak..muka welfare kot aku ni)…dan aku pun ada jugak mengalami benda benda yg normal manusia lalui..untuk post ni..aku nak summarykan nasihat untuk lelaki yg harap boleh membantu kalau berlaku kat korang..so that sedikit sebanyak korang leh tau dari pompuan punya point of view..

Lelaki yg ada bini or pompuan yg tinggal sekali(tak kisah la adik beradik ke mak ke) yg masih bekerja..bila balik rumah..sila la tolong buat kerja rumah sama rata..jangan ko ingat ko laki..ko boleh balik and relax je..yg pompuan pun keje sama je ngan korang..sama je stress dan kederat nak cari rezeki..bangun awal and balik lewat petang..Lain la kalau pompuan tu full time duduk umah..boleh la dia nak buat keje rumah semua settle..then korang balik tolong skit skit..boleh la paham..ini sama sama keje..sendiri pk laa..kalau ko tak larat..penat..ko pk camne kalau pompuan punya penat plak kalau nak dibandingkan dgn kederat jantan ko tu..so please help out more your partner around the house..x payah nak tunggu pompuan suruh..kalau partner ko tak penat sgt..meaning..a happier partner..so korang pun takde la kena put up with a moody and tired partner kan?

Jgn take for granted untuk laki yg ada partner dia bekerja jugak. Mmg dia bekerja..mmg pompuan tu ada duit sendiri..tapi tanggungjawab ko kena jugak bagi nafkah and duit belanja.. jangan ko pk ko macam bujang..ko buat hal ko…aku buat hal aku..duit masing masing..sebab pompuan tu ada keje..ada gaji sendiri..ko tak yah nak pk hal belanja dia..belanja rumah..groceries semua pun buat tau tak tau je..bayar as and when ko ada je..tak silap aku..duit perempuan..mmg tak boleh dibuat untuk belanja rumah..makan minum semua..sbb tu tanggungjawab si laki..unless si perempuan ni menghalalkan.. (kalau dia halalkan..what if kalau dia tak halalkan? sudah masa akhirat ko nak menjawab nanti)..So kalau korang rasa tak mampu..bincang dgn partner..apa yg dia boleh help out..mintak kebenaran..tanya boleh tak dia tolong sbb korang tak mampu..tak hilang kejantanan korang kalau buat camtu..kalau dia halalkan..alhamdulillah.. Untuk yg mampu tapi buat macam ni..itu dah dikira amik kesempatan..so harap lepas ni tak buat dah la macam tu yer..

Untuk mereka dah lama dgn partner korang..jangan la take for granted..maybe korang dah bosan ke tgk muka diorang tu hari hari..but that’s life..kena la make it interesting..so..kalau partner korang tu berusaha jaga badan..jaga pakaian..jaga appearance nak bagi menarik di mata korang..jangan la buat endah tak endah..yg aku observe..tambahan kalau laki la..kalau bini/partner yg dah lama..kalau diorang buat changes or any effort nak bagi nampak interesting..si laki tu akan just reply acuh tak acuh je..sekadar..”hmm”.. “ok”.. tapi kalau pompuan lain..kat office ke..kawan ke yg ada something new…puji beria.. kalau la partner korang dpt tau…kecik ati diorang..korang tak tau effort pompuan..nak jaga makan…nak exercise..tambahan yg dah ada anak semua ni..Tapi kalau partner korang ni orang lain puji..tau pulak nak jeles kan..

Kalau la partner korang gaduh ke penat ke..jangan la korang amik peluang untuk pegi cari orang lain..or pegi tgk porn..gambar lucah ke..dgn alasan..ko marah aku..baik aku tgk gambar whatever yg lagi menarik…kemungkinan besar dia penat..dia gaduh pun berpunca dari korang jugak..jgn la korang pegi hukum dia dgn menambahkan lagi kesedihan dia..

kalau partner jeles..bukanlah maksud dia tu tak percaya korang (tapi ada kes maybe mmg dia tak percaya korang :P)..kadang2 maybe si dia ni insecure (maybe result dari perangai korang yg untuk item atas) atau maybe kadang kadang dia just perlukan assurance yg korang still sayang dia and dia lah top priority dan segalanya untuk korang sbb dia dah tak rasa yg korang sayang diorang..So bila partner korang jeles..jangan la jadi defensive dan marah dia balik…kalau dia ada mention nama org lain yg dia jeles..jgn la plak korang bijak pandai pegi kata banyak lagi org lain yg lagi cun dari org yg dia jeles tu yg korang leh ngorat kalau korang nak..(itu saja nak cari pasal lagi atau u are really giving them reason to really not trust you sampai bila bila lepas incident tu)..what you can do is..yakinkan la dia yg dia d only one..dia lah yg tercantik di mata korang (ini kalau tak btul pun..cari la point yg ikhlas untuk korang puji..jgn pegi reka yg bukan bukan)..dia lah yg terbaik..jgn la plak pegi compare dgn orang orang lain yer..

Lepas tu..kalau la si perempuan merajuk..u as the partner..pujuk lah dia..perempuan ni senang je..ko pujuk seikhlas hati..perempuan suka effort..kalau setakat pujuk gaya endah tak endah..lagi la sedih si perempuan ni..dah la korang buat salah kat dia..lepas tu tak nak/tak reti pujuk (sila jgn guna alasan tak reti sbb effort tu yg paling penting)..last last si laki plak yg marah/majuk balik (ini yg aku selalu sgt tgk terjadi).. Tips nak pujuk kalau korang ada buat salah :
– Cakap dgn lembut dan ikhlas.
– kalau partner still marah..bagi dia masa
– cuba lagi untuk communicate
– Boleh cuba bagi benda yg dia suka (tak semestinya benda maha) tapi at least boleh melembutkan hati dia
– Untuk yg jenis suka gurau senda atau mmg nature boleh buat lawak..boleh la buat lawak comel comel yg bleh buat dia lembut skit (kalau yg mmg tak lawak tu tak yah buat cara ni..kang free free kena tampar sbb lagi sakit hati)
– cuba lagi slow talk
– yg penting jgn give up
jangan sesekali ignore dan harapkan dia akan jadi seperti normal..mmg dia akan jadi normal balik..tapi benda yg tak settle..dia akan simpan dalam hati dan dia akan ingat sampai bila bila..

Overall..korang pk camni je la senang..make sure korang layan partner korang..macam korang nak bapak korang layan mak korang…mesti nak yg d best dan baik baik belaka kan? ๐Ÿ™‚

Sorry untuk kaum adam yg baca kalau rasa post ni berat sebelah..tapi that is from a women’s point of view..nanti saya akan try buat post from men’s point of view pulak with different issues yer..

Have a nice weekend peeps

Permalink Leave a Comment

Crestfallen

October 12, 2013 at 6:40 am (life) (, )

It hurts when you find out he’s treating someone else the same or even prioritize them more than you…

Next time go ask her..DO NOT come to me anymore.. ouh..and if you think i am not attractive and worthy or good enough for you just because I am getting closer to Allah..

Go to hell..

Permalink Leave a Comment

3 more days to 32

September 24, 2013 at 4:08 pm (hOt mama, life) (, )

4 more days and I would have officially lived and walked on this earth for 32 years…

Dulu masa kecik rasa 30an tu dah tua … kalau 40 50 tu dah kira tahap atuk atuk nenek nenek… Skrg..rasa 30 tu macam masih muda remaja..mungkin saya berada di dalam denial stage..hahahahahhaa.

Bila orang tanya what do I want for my bDay..seriously i do not know what to answer. Cuma doakan panjang umur murah rezeki je kot. I am so blessed and grateful that I have lovely family and friends (walaupun tak banyak..tapi yerr..kita pentingkan kualiti yer..bukan kuantiti :P) They meanย the world to me. Maybe one thing that I want is..time from my family and friends.. lately semua bz dgn hal masing masing..and there have been certain issues that makes some of my friends/family can’t get along together. ย Masing masing ada ego and I know they have been hurt. But i really miss those days when all of us can get along together..I know it is a lot to ask..but..yes..that is one my top wish list ..

Ouh..tapi kalau sapa sapa nak bagi saya 1 juta USD…I would gladly accept it with arms wide open ๐Ÿ˜› hAHhahahHAhhahaa!!! (tanda tanda org tua nak meroyan tu dah ada dah)

happy

Permalink Leave a Comment

Have you ever tried Marine Collagen Seaweed?

August 22, 2013 at 6:04 am (Food Love Affair, hOt mama, life) (, , , )

Have you guys heard about Seaweed Marine Collagen? First learn and saw this thing is during a visit to my cousin’s house during raya celebration 2 weeks ago. Supposedly it is really good for your health and also beauty. So I tried some. my cousin just put it in the water for one night i think. It’s shaped like white vegetable…chewy but tasteless.

Seems like you can get these raw marine collagen in Sabah a lot (i really mean a lot) cheaper then in West Malaysia. Kebetulan my dad was there, So I asked him to buy few packets for me.

Sekali balik..sampai 6 paket besar dia belikan…tapi ni kaler lain skit..kaler hijau..yg masa i tried..it was white..yg my dad beli ni..kaler hijau..sekali pandang cam ganja pun ada..hahahhaa..
20130822-140056.jpg
Camne cara penyediaan dia?

  • Basuh macam gaya basuh beras
  • Rendam semalaman or 8 hours (caution it will expand :P)
  • Rebus

Done! ๐Ÿ™‚ the rebusan tu when kept in fridge will become like jelly. You can eat it just by itself (one spoon morning and night) – rasa agak pelik skit.. or lenyek2 kan dia and minum dgn air. Air sirap ka..sarsaparila ka..Air kosong pun boleh.. I like to drink with sarsaparila..rasa macam cincau pun ada.. hehehe..
20130822-140207.jpg
Yg hampas hampas dia..you can asingkan and letak kat muka as face mask..letak kat kulit mana mana yg u nak tegangkan ke.. I put it as a face mask. Masa kering tu rasa tegang giler muka. After washing..rasa kulit fresh..sejuk..and lembut.. I think need to do it many times before the effects can be seen.
20130822-140305.jpg
But the immediate result after trying this collagen for 2 days is, I have more energy and I can get up in the morning easily (not that easy but easier than usual) even though I slept late the night before.

Below I’m the other benefits of marine collagen for those who are interested to try this thing out :

-Adjust the weight and stabilize hormone
-Enhance immune system and body metabolism, firm up breasts, and buttocks muscles , hair and nails healthy:
-Strengthen the abdominal system
-Preserving thyroid glands – Iodine in it is said to improve the function of thyroid gland and to prevent diseases such as Goitre (swollen thyroid gland)
-Reducing premature aging such as wrinkles and sagging skin
-Reduces cellulite , improve blood circulation, reduce back pain and shoulder
-Strengthens bones and joints, arthritis and osteoporosis
-Increase of cartilage, ligaments and muscle
-Treating gout
-Prevent cancer/tumor
-Lowering high blood pressure
-Increase digestive function /digestion, treat gastric
-Treating anemia
-Lowering cholesterol levels in the body , absorb the excess salt in the body (paralysis) , smooth, tight, and smooth the skin
-Accelerate shrinkage and eliminate acne scars
-Stimulate the production of new skin cell, heal wounds
-Preserve the small intestine (prevent ) constipation
– Helps to treat gastritis.
– Acts as an antifungal and antibacterial
– Provide energy and strengthens the body
– Helps to stabilize blood sugar.

Permalink Leave a Comment

PTPTN Loan..to pay or not to pay?

August 21, 2013 at 1:24 am (life) (, , )

Now kecoh pasal PTPTN punya decision to put those who have yet to start their repayment to PTPTN in Central Credit Reference Information Systems (CCRIS). Basically once kalau nama dah listed dalam CCRIS ni, lagi susah nak dapat approval for loan keta and loan rumah. Rata rata aku tgk org kecoh pasal tak patut la PTPTN buat macamtu..tak berperikemanusiaan la..apa la..

Well. Let me share the facts first sbb rasa ramai yg dok kutuk decision PTPTN tanpa usul periksa ni.

– Since 1997, PTPTN has approved pinjaman untuk 2.17 million students.
– Out of 2.17 million ni..17k telah dikecualikan sbb graduate with first class honor. Bagi aku amount ni terlalu sikit..what happened to the rest? Kebanyakkan nye just average ataupun cukup cukup makan je..adakah student2 kita makin malas? makin bodoh?
– As of July, 418k orang belum even mula bayar lagi pun pinjaman mereka.
– Last year, PM kita siap announce 20% discount dekat sapa sapa yg boleh settlekan loan in full by September tahun ni
– Peminjam boleh tangguh pembayaran jika tidak masih belum bekerja atau full time study. (maksimum 2 tahun tangguhan)
– minimum pembayaran balik ialah RM50 ke 100 sebulan (kalau tak silap)

Pada pendapat aku..memang patut PTPTN masukkan diorang ni dalam list CCRIS ni..satu..PTPTN dah banyak sangat bagi muka kat diorang ni..bukan diorang ni je..MARA pun sama..basically semua yg bagi pinjaman kat student mmg facing the same problem. Macam peminta sedekah pulak nak kena merayu..kejar nak mintak bayar balik pinjaman.. Masa nak pinjam sikit punya beriya..nak bayar sangat la liat. Agaknya rata rata manusia mmg macam ni..Kira kalau nak buat comparison..korang bayangkan..kalau member ke family ke pinjam duit pun korang..masa pinjam manis btul mulut..lepas guna..buat dunno je..walaupun dah ada duit nak bayar balik..diorang akan buat buat lupa..yg bagi pinjam ni pulak macam yg lagi segan nak mintak diorang bayar..

Rata rata average yg tak bayar ni bukannya tak mampu sampai pakai compang camping semua..semua profesional..dah berjaya..dah bekerja tetap..Kalau yg betul betul cannot afford aku rasa boleh je diorang take into consideration to postpone the loan payment..tapi come onla..if you can spend hundreds on unnecessary things..shopping laa..makan mewah la..baru keje pun tgk kereta semua tak nak kalah..semua hebat hebat..takkan nak bayar skit balik duit yg ko pinjam tu pun tak boleh? bukannya ko derma or bagi pun..ni duit yg ko sendiri pinjam and guna untuk menimba ilmu.. Masa pinjam dulu dah tau dah terms and condition semua kan.. kalau laa mmg betul tak mampu ..(ni mmg kronik punya tak mampu nak bayar which is rare) kenapa korang tak try untuk dapatkan first class honor? ramai je aku tgk budak budak yg main main.. take for granted sbb duit dapat bulan bulan sepanjang waktu belajar..idup mewah…belajar lebih kurang cukup cukup makan je.. Kenapa ko tak simpan duit tu dari masa korang belajar? use only the necessary? why must waste on unnecessary things back then and also now?

Bila diorang announce nak masukkan dalam list CCRIS ni..ramai yg komplen..makin susah nak amik loan keta loan umah..mmg laaa! cuba pikir sikit..korang nak bayar PTPTN setakat 50-100 sebulan tu pun liat..nak amik loan umah loan keta boleh pulak nak bayar ratus ratus ribu ribu bulan bulan? Kalau mampu amik loan umah and keta..of course ko mampu nak bayar loan PTPTN kan? kan? Aku guna anology org pinjam duit kita la kira…Kalau org tu pinjam duit kat ko..untuk something yg penting..contoh sakit nak bayar ubat kat klinik..korang akan bagi kan..lepas tu dia tak bayar bayar walaupun boleh nampak dia ada duit ..idup agak mewah..then tetiba org tu datang lagi..nak pinjam duit nak beli perfume or baju..agak agak korang bagi tak? of course tak kan?

There will be people who will say ‘alaa kerajaan kan banyak duit’..tapi this is the promise you have made..untuk bayar balik..tak kisah la banyak duit ke apa..selagi diorang tak halalkan..mmg kena bayar balik kan? Takkan nak tunggu dah tua bangka kaya raya baru nak bayar balik loan? tu kalau sempat bayar..kalau yg dok lari tak nak bayar pastu mati..nyusahkan guarantor pulak nanti..Kalau diorang nak bayar..kalau tak..pk pk la pas mati nanti camne nak bayar..Please don’t be selfish. If you can spend your money on unnecessary stuff, why can’t you pay the loan that you have used to study and get to where you are now? At least with your loan payment, korang boleh tolong future generations (yg hopefully tak liat bayar dan malas nak belajar) yg betul betul memerlukan pinjaman for their study.

Saya nak mintak maaf awal awal pada siapa siapa yg mungkin terasa dgn post saya ni..

loan

Permalink Leave a Comment

Register Haji through ATM Maybank

August 20, 2013 at 4:33 am (life) (, , , )

Ada account tabung haji..tapi susah nak pegi ke bank nak top up duit or even nak register tabung haji? Ada je cara senang nak buat benda tu..

Nak citer sikit..Saya baru je register account TH April lepas. Lepas tu..sebulan lepas tu plan nak top up..nak cukupkan duit dalam account so that saya boleh register terus untuk haji (di mana queue dia bertahun tahun lamanya :P.. so baik la register awal).. Di sebab saya register account dulu dekat Bank Islam..So saya tau dekat bank islam ada service to register haji. pegi la kat bank islam jumaat tghari..demmit! bank tutup tghari..semayang jumaat kot..takkan pompuan semua semayang jumaat.. +_+ buat penat drive pegi bank ..parking.. jalan..

Sebenarnya..after refering to pakcik Google..sebenarnya boleh je buat transaction through Maybank. Tak tau la dari bila..lama dah kot..aku je yg tak tau ๐Ÿ˜› Maybank account boleh di link kan ke Tabung Haji account. Lepas link..dah boleh kluar masuk duit from Maybank to Tabung Haji. You can even do Cash Deposit beb.. Ouh..kalau transfer duit ke tabung haji akan dikenakan caj sebanyak RM1.

Nak lagi best…boleh je register haji dekat ATM Maybank..free of charge..tak yah susah susah nak pi tabung haji register :))

Basically the steps are as below

  • Must have Tabung Haji account (pre requisite)
  • Must have Maybank account and ATM cardย (pre requisite)
  • Go to Maybank ATM
  • Masuk kad cam biasa
  • Pilih Tabung Haji
  • Pilih Register Tabung Haji account to ATM card
  • Pastu korang letak la no account tabung haji korang
  • Lepas tu kena letak serial number pulak (saya suggest u all bawak je la buku tabung haji masa pi ATM kot kot tersalah masuk lak nanti)
  • After confirmation, akan kluar resit saying successful link to atm card ๐Ÿ™‚

Pastu korang boleh la buat masukkan duit ke..register haji ke..tgk je menu menu service yang available kat situ.. ๐Ÿ˜‰

Selamat men-register korang ๐Ÿ˜‰

Permalink Leave a Comment

« Previous page · Next page »