Smartphone… To look or not to look?

February 12, 2014 at 4:39 pm (life, work) (, , )

Today i attended a mobility workshop in my company and one of the speakers asked a very interesting but mind-boggling question..he asked the participant..
20140213-003552.jpg
Truth is..i think 80% of us choose our phone as the answer :p it is freaky how our smartphones is taking over our daily lives. It has sadly limit our human to human interactions because we are so bz fondling with our phones. Be it at restaurants..dinner dates..or even at meetings.

Myself personally after some observation find nowadays..presenting to management/client/audience are so much harder than before. It is not easy to get their attention and convey your full message to them when they are bz fondling with their phones checking email.. chatting.. browsing.. etc..

The fact is..smartphones and mobility is here to stay..but we should not throw our manners out of the door for the sake of technology..

As for me.. I will TRY to not constantly look at my phone while someone is talking to me face to face and respect that they want to spend time with me.. And during meetings and presentations..i will put my phone aside and try to give full attention to the presenter. They have put in a lot of effort (and courage) to be there and present to u..the least u can do is listen to what they have to say..right? 🙂

Advertisements

Permalink Leave a Comment

Other cool benefits of wearing hijab

January 18, 2014 at 11:20 am (hOt mama, life) (, )

Covering ur aurat is a must if ur a muslim. Since i started to wear hijab last year, i have also discovered other benefits of wearing hijab. So i sketched something about this topic..hope u guys like it 🙂

20140118-191515.jpg

Permalink Leave a Comment

How to cook fried ice cream / ais krim goreng

January 17, 2014 at 6:01 am (Food Love Affair) (, )

Gonna share with u guys how to cook easy fried ice cream..it’s a mix of hot and cold at the same time..the ingredients is easy to get and it it idiot proof 🙂

20140117-135918.jpg

Ingredients:
– ice cream (u can choose ur favourite flavor)
– white bread
– butter

Steps
1. Heat up cooking oil in the frying pan.

20140117-135127.jpg
2. Spread light layer of butter at one side of each bread.

20140117-135234.jpg
3. Scoop moderate amount of ice cream on the unbuttered side of the bread.

20140117-135331.jpg
4. Put another slice if bread on top of the ice cream (make sure the buttered side is outside.
5. Press the side of the bread.
6. Use a mug cut the bread.

20140117-135437.jpg
7. Put it in the frying pan for 3 seconds and then flip side and cook another 3 seconds.

20140117-135546.jpg

20140117-135601.jpg
8. Serve immediately

20140117-135802.jpg
Senang kan? Enjoy ur fried ice cream 🙂

Permalink Leave a Comment

Happy New Year 2014

January 1, 2014 at 6:32 am (life) (, , , )

Dear all my readers.

Would like to wish you a Happy Yew Year/Selamat Tahun Baru 2014!

Was looking though my blog post last year to see whether I have achieved my 2013 resolutions but I found out i never made resolutions for 2013. I only compared my resolutions for 2012 whether i did achieved them in Jan 2013. Read about them here. Well..i did achieved one of my 2012 resolution that i did not manage to get it done in 2013.. (blow nails) I took up guitar class last year and I can play guitar already (blow my short nails again because i have to keep it short to play guitar 😛 ) at a beginner’s level at least..(hey its a start right).

Just like to share in general what I have achieved in 2013
– Started to attend guitar lessons
– Started to wear hijab during Ramadhan
– We manage to travel to few places for holidays and after few years..finally managed to go overseas this time once
– Survive and manage without my parents for a month without the house falling apart and without us killing each other (they went to Mecca for Haj this year)
– Was involved in donation drive for flood victims (first time involvement). Btw, would like to share, one of the item I have donated is sweaters for the flood victims. I donated all my sweaters except for one. And after a few weeks, someone gave me a new sweater (this person never knew i donated my sweaters) 🙂 God works in a cool way ey..
– Successfully rolled out my team’s project (despite much resistance from the management & user and spending many nights in the office)
– See my subordinates developed and improved as a better worker (I hope in a way i did my job motivating and influencing them as their manager)
– Maintain close relationships with my best friends despite the issues, time and distance limitations
– Manage to spend time with my beloved family especially zOey despite all the chaos and work that is happening throughout the year.

While we’re at it..Just let me jot down my targets for 2014
– Travel more
– To stay away from gas drinks
– Try to limit my fast food fix to once a week (well maybe twice maximum) 😛
– Do more charity
– To have effort to be more syariah compliance
– To be nice to all people  & animals and not be judgmental.
– Try to procure a house of my own
– To train zOey to be more independent in preparation of her going to primary in 2015 😛

Phew..that’s a lot of stuff. Hope I could achieve at least half of it. What’s yours?

Wishing all the best for 2014..

Permalink Leave a Comment

Lelaki lelaki bodoh yg aku encounter lately

December 21, 2013 at 5:16 pm (life) (, )

ok..lately aku banyak encounter dgn lelaki tak sedar diri..bukan lah nak jadi sexist or discriminate the men but seriously..

banyak lelaki yg aku nampak demand makin tinggi..nak pompuan yg slim laa..cun la…sexy la…perfect skin..perfect hair..perfect segalanya..kire ala ala victoria secret model la kalau boleh..masalahnya..pandang la diri tu dulu..kot kalau korang tu pun macam perfect takpe jugak..ini kadang kadang aku tgk macam pecah rumah pun ada…tapi demand skit punya tinggi..partner tak leh nak gemuk skit la…walaupun indirectly…banyak kes yg aku perhatikan..kalau partner tu dah lari skit dari specification idaman dia..dia pun mula la carik lain..usha yg lain…come on laa…lain la kes kalau lelaki pun still maintain…ini lelaki lelaki ni lagi dua tiga kali ganda lagi tak jaga diri diorang banding ngan partner diorang..

pastu..ada pulak lelaki yg tak kenang diuntung..ada satu kes ni…pompuan nya dah cun..comel lote semua dah..mmg kira kalau nak banding dari segi luaran mmg tak padan la ngan laki ni..laki ni cam ala ala geek..kalau masa skolah dulu dulu mmg kena buli la..tak ensem lak tu (bagi aku la maybe bagi pompuan tu dia rasa mamat tu ensem)..kira dah beruntung la kan pompuan yg cun tu nak kat mamat ni..pastu…bila laki ni nampak lak pompuan lain yg boleh la nak kata ok la jugak…terus nak berkenalan senyap2 dari member dia yg lain…wtf man?? tu mmg tak sedar diri tahap gaban…

kesimpulan…lately aku tgk laki semua mmg tak boleh kalau ada benda yg cantik skit depan diorang..walaupun dah ada yg elok dah..diorang akan automatically jadi bodoh..walaupun tak buat depan depan partner diorang..diorang akan buat lawak gatal gatal ngan member member diorang yg sama jugak bodoh…please appreciate your women..they have spend a lot of effort to be the best for  you..korang lambat lepa nampak pompuan sexy skit..yg muda skit..meleleh air liur dah…abis tu lelaki pandai lak komplen kenapa pompuan jeles sgt…jeles tak bertempat la..well..don’t give your women reason to doubt u at the first place laa…

Permalink Comments Off on Lelaki lelaki bodoh yg aku encounter lately

Close call :p

December 6, 2013 at 12:18 pm (life, work)

Today..after taking my wudhu for zohor..while i was walking towards our office surau..i saw my subordinate walking towards surau as well on the other side. Feeling hyper..i decided to wait in front of the door right before our surau to sergah and scare her..

Umm..well didnt surprise her..but she did said something to me..”you just miss haji B (our general manager)”..few seconds earlier i might have scared my GM when he opened the door..hahah..mau aku buat buat pengsan time2 tu jugak.. Adoi laaa..

Permalink Leave a Comment

MBO Starclub Membership Program

November 17, 2013 at 7:38 am (stuff I bought)

Tadi i went to subang parade to wash and wax my car. While waiting, stumbled upon the MBO counter opened near the information counter.

I decided to sign up as a member since it’s free! (The word FREE did it for me :p). Also when u signed up, u will get free large popcorn but today is the last day. Since i signed up for 2 person, i got 2 free large popcorn.

While queing nak amik popcorn (tak tgk wayang pun..mkn popcorn je) i was thinking nak redeem one only..lagi satu burn la kot..sbb if i redeem 2 large popcorn it will be wasted only. Tapi tgk ada these 2 school girls ke uni girls tgh beratur in front of me..so i offered to give them the other large popcorn..muka diorang cam takut2 je..agak ingat pompuan gila mana ke nak bomoh ke..tapi lepas explaining to them that i have extra popcorn voucher..baru diorang macam happy nak accept. Lepas dapat popcorn siap salam salam wa lagi..

By the way..byk benefits of having these membership other than collecting points
– 10 points for every rm1 u spend on movie tickets,popcorn & drinks
– points can be used to redeem movie tickets,popcorn & drinks
– rm9 for any movies anytime on Tuesday
– free movie tickets on birthday month
– Allstar priority ticketing lane
– Free movie screening & movie premiers

So for those who always spend their time at mall that has MBO..feel free to sign up. You may not get the large popcorn voucher anymore but it’s free and u get to enjoy many benefits and priveleges.

20131117-153514.jpg

Permalink Leave a Comment

Hairy post :p

November 16, 2013 at 5:56 am (hOt mama) (, , )

After i started wearing tudung/hijab since july..i think i have kinda neglected my hair.. :p

Usually i will just tie it up in a bun and wear my tudung and go..it kinda terbawak bawak dekat rumah also..i will always have my hair in a bun considering my hair is really long.

Now my hair is kinda dry and unkept due to the negligence on my part (macam ala hantu kak limah la lebih kurang..).

So today i’m treating my hair (myself as well) a day in the saloon.. Getting a drastic style change and also treatment for my poor hair 🙂

Note : getting bored sitting in the saloon hence the random post about my hair.. :p

20131116-135336.jpg

Permalink Leave a Comment

Nutella brownies

October 21, 2013 at 3:46 pm (Food Love Affair, hOt mama) ()

Hari ni agak stressed for me.. I took leave today planning to spend a day out with zoey. Siap dah make appointment to go dentist for check up.

But last night,zoey had a high fever. Thank god i already applied leave. so it was stay at home taking care of sick kid instead for me. Actually senang je jaga zoey ni masa sakit..cuma biasa la..dia nak menyendeng je.. Most of the time dia high on ubat and saya bagi dia chance utk layan cartoon all day..

Masak kat dia bubuq..for me..i ordered mcdonald delivery. After waiting for an hour, mcdonald called and tell me they could not delivered due to rain. This was the second time within 7 days!! First time they called after an hour telling me tak boleh hantar sbb blackout. Tensi btul..kalau tak leh hantar..why dont u guys just call me earlier so that saya tak cam org bodoh tunggu je..

Disebabkan stress dgn mcd..saya trus pegi dapur and masak nutella brownies.. Walaupun takde kena mengena tapi saya reti baking dan tak reti nak masak ala ala melayu lauk pauk untuk lunch..so hentam je lah..

Sib baik jadi.. 🙂 kalau tak mau aku bakar dapur tu tadi..

The recipe? Easiest thing ever. All u need is as below

Nutella brownies
1. One cup nutella
2. 10 table spoon flour
3. 2 eggs
4. Hersyeys semi bitter choc chip

steps
1. Heat the oven to 180celcius
2. Mix all the ingredient in a mixer
3. Baked it for 15-20 minutes..

🙂
20131021-234417.jpg

Permalink Leave a Comment

Pesanan/Nasihat dari Perempuan untuk Lelaki

October 18, 2013 at 3:42 am (life) (, , )

Lately aku rasa aku macam jadi counselor..by nature mmg banyak org cerita masalah diorang kat aku (ni mmg satu benda pelik..sbb kadang2 stranger pun cerita masalah peribadi kat aku jugak..muka welfare kot aku ni)…dan aku pun ada jugak mengalami benda benda yg normal manusia lalui..untuk post ni..aku nak summarykan nasihat untuk lelaki yg harap boleh membantu kalau berlaku kat korang..so that sedikit sebanyak korang leh tau dari pompuan punya point of view..

Lelaki yg ada bini or pompuan yg tinggal sekali(tak kisah la adik beradik ke mak ke) yg masih bekerja..bila balik rumah..sila la tolong buat kerja rumah sama rata..jangan ko ingat ko laki..ko boleh balik and relax je..yg pompuan pun keje sama je ngan korang..sama je stress dan kederat nak cari rezeki..bangun awal and balik lewat petang..Lain la kalau pompuan tu full time duduk umah..boleh la dia nak buat keje rumah semua settle..then korang balik tolong skit skit..boleh la paham..ini sama sama keje..sendiri pk laa..kalau ko tak larat..penat..ko pk camne kalau pompuan punya penat plak kalau nak dibandingkan dgn kederat jantan ko tu..so please help out more your partner around the house..x payah nak tunggu pompuan suruh..kalau partner ko tak penat sgt..meaning..a happier partner..so korang pun takde la kena put up with a moody and tired partner kan?

Jgn take for granted untuk laki yg ada partner dia bekerja jugak. Mmg dia bekerja..mmg pompuan tu ada duit sendiri..tapi tanggungjawab ko kena jugak bagi nafkah and duit belanja.. jangan ko pk ko macam bujang..ko buat hal ko…aku buat hal aku..duit masing masing..sebab pompuan tu ada keje..ada gaji sendiri..ko tak yah nak pk hal belanja dia..belanja rumah..groceries semua pun buat tau tak tau je..bayar as and when ko ada je..tak silap aku..duit perempuan..mmg tak boleh dibuat untuk belanja rumah..makan minum semua..sbb tu tanggungjawab si laki..unless si perempuan ni menghalalkan.. (kalau dia halalkan..what if kalau dia tak halalkan? sudah masa akhirat ko nak menjawab nanti)..So kalau korang rasa tak mampu..bincang dgn partner..apa yg dia boleh help out..mintak kebenaran..tanya boleh tak dia tolong sbb korang tak mampu..tak hilang kejantanan korang kalau buat camtu..kalau dia halalkan..alhamdulillah.. Untuk yg mampu tapi buat macam ni..itu dah dikira amik kesempatan..so harap lepas ni tak buat dah la macam tu yer..

Untuk mereka dah lama dgn partner korang..jangan la take for granted..maybe korang dah bosan ke tgk muka diorang tu hari hari..but that’s life..kena la make it interesting..so..kalau partner korang tu berusaha jaga badan..jaga pakaian..jaga appearance nak bagi menarik di mata korang..jangan la buat endah tak endah..yg aku observe..tambahan kalau laki la..kalau bini/partner yg dah lama..kalau diorang buat changes or any effort nak bagi nampak interesting..si laki tu akan just reply acuh tak acuh je..sekadar..”hmm”.. “ok”.. tapi kalau pompuan lain..kat office ke..kawan ke yg ada something new…puji beria.. kalau la partner korang dpt tau…kecik ati diorang..korang tak tau effort pompuan..nak jaga makan…nak exercise..tambahan yg dah ada anak semua ni..Tapi kalau partner korang ni orang lain puji..tau pulak nak jeles kan..

Kalau la partner korang gaduh ke penat ke..jangan la korang amik peluang untuk pegi cari orang lain..or pegi tgk porn..gambar lucah ke..dgn alasan..ko marah aku..baik aku tgk gambar whatever yg lagi menarik…kemungkinan besar dia penat..dia gaduh pun berpunca dari korang jugak..jgn la korang pegi hukum dia dgn menambahkan lagi kesedihan dia..

kalau partner jeles..bukanlah maksud dia tu tak percaya korang (tapi ada kes maybe mmg dia tak percaya korang :P)..kadang2 maybe si dia ni insecure (maybe result dari perangai korang yg untuk item atas) atau maybe kadang kadang dia just perlukan assurance yg korang still sayang dia and dia lah top priority dan segalanya untuk korang sbb dia dah tak rasa yg korang sayang diorang..So bila partner korang jeles..jangan la jadi defensive dan marah dia balik…kalau dia ada mention nama org lain yg dia jeles..jgn la plak korang bijak pandai pegi kata banyak lagi org lain yg lagi cun dari org yg dia jeles tu yg korang leh ngorat kalau korang nak..(itu saja nak cari pasal lagi atau u are really giving them reason to really not trust you sampai bila bila lepas incident tu)..what you can do is..yakinkan la dia yg dia d only one..dia lah yg tercantik di mata korang (ini kalau tak btul pun..cari la point yg ikhlas untuk korang puji..jgn pegi reka yg bukan bukan)..dia lah yg terbaik..jgn la plak pegi compare dgn orang orang lain yer..

Lepas tu..kalau la si perempuan merajuk..u as the partner..pujuk lah dia..perempuan ni senang je..ko pujuk seikhlas hati..perempuan suka effort..kalau setakat pujuk gaya endah tak endah..lagi la sedih si perempuan ni..dah la korang buat salah kat dia..lepas tu tak nak/tak reti pujuk (sila jgn guna alasan tak reti sbb effort tu yg paling penting)..last last si laki plak yg marah/majuk balik (ini yg aku selalu sgt tgk terjadi).. Tips nak pujuk kalau korang ada buat salah :
– Cakap dgn lembut dan ikhlas.
– kalau partner still marah..bagi dia masa
– cuba lagi untuk communicate
– Boleh cuba bagi benda yg dia suka (tak semestinya benda maha) tapi at least boleh melembutkan hati dia
– Untuk yg jenis suka gurau senda atau mmg nature boleh buat lawak..boleh la buat lawak comel comel yg bleh buat dia lembut skit (kalau yg mmg tak lawak tu tak yah buat cara ni..kang free free kena tampar sbb lagi sakit hati)
– cuba lagi slow talk
– yg penting jgn give up
jangan sesekali ignore dan harapkan dia akan jadi seperti normal..mmg dia akan jadi normal balik..tapi benda yg tak settle..dia akan simpan dalam hati dan dia akan ingat sampai bila bila..

Overall..korang pk camni je la senang..make sure korang layan partner korang..macam korang nak bapak korang layan mak korang…mesti nak yg d best dan baik baik belaka kan? 🙂

Sorry untuk kaum adam yg baca kalau rasa post ni berat sebelah..tapi that is from a women’s point of view..nanti saya akan try buat post from men’s point of view pulak with different issues yer..

Have a nice weekend peeps

Permalink Leave a Comment

« Previous page · Next page »