Besarnya tanggungjawab seorang lelaki..

July 14, 2014 at 4:02 am (life) (, , , )

Lately aku tgk makin ramai lelaki yg makin dekat ke jalan Allah..which is a great thing..tapi diorang lupa akan tanggungjawab mereka sebagai pemimpin.. ni bukan stok pemimpin perdana menteri bagai..tapi pemimpin keluarga… sebagai suami.. bapak..abang.. atau pun adik lelaki..

Rata rata sekarang kita tgk…kaum laki bagus..tak tinggal sembahyang..pergi masjid..tapi somehow diorang ambil remeh part membimbing keluarga depa.. Isteri tak tutup aurat.. anak apatah lagi… kadang kadang isteri tutup aurat..abistu dibiarkan pulak anak pakai sesuka hati.. mungkin dalam hati..biarlah..dia muda lagi..nak merasa seronok..dah kawin nanti pandai pandai la suami dia bimbing..dan kemudian disokong pulak dgn emak nya… rasa riak bila org puji anak cantik…anak sexy.. Depa lupa..mereka sebagai bapak depa kena tanggung dosa anak2 mereka.

Aku pun ada anak…yer..mmg seronok kalau org puji anak kita..puji cantik ..comel… rasa bangga.. (tp anak aku kecik lagi yer..lom baligh lagi)..tapi itu lah bila pk pk balik…korang sanggup ke…nak pikul dosa anak korang..setakat nak dapat pujian dan acceptance org lain? dosa sendiri pun kita ni tak tertanggung.. anak kita tu amanah dari tuhan..jadi..bimbing  la ke jalan Allah seboleh bolehnya..

Bab sembahyang pulak…si bapak sembahyang..tapi dibiarkan org lain dalam keluarga dia tak sembahyang..tu pun kena tanggung jugak dosa….(banyaknye dosa kaum lelaki kena tanggung)

Ni applicable lah kepada abang..anak lelaki..dan juga adik lelaki…tanggungjawab untuk menasihati dan membimbing adik perempuan..kakak..ataupun mak kita..

Yang si perempuan pulak..kita sebagai anak..jgn la keras kepala sgt bila bapak korang nasihat suruh smayang..pakai tudung semua..jangan la fikir..dah kawin nanti lah baru aku pakai tudung..kesian laki aku…korang kesian kat laki korang…tapi tak kesian ke kat bapak korang? bapak la yg menjaga cari nafkah kita dari kecik..sampai besar panjang…yg tu korang tak kesian pulak..?

Tak susah nak tutup aurat..aku as one of yang baru je tutup aurat ni..pk pk balik..menyesal rasanya tak pakai tudung earlier..banyak weh dosa..dah kawin.dah jadi mak…thn lepas baru nak tutup aurat..tapi alhamdulillah Allah beri gak hidayah untuk aku tutup aurat (walaupun benda ni wajib sebenarnya..sepatut nya tak yah nak tunggu tunggu) Kesian kat bapak aku..kat suami aku…kena tanggung dosa bergelen gelen sebelum ni..ni pun belum tentu sempurna aku tutup aurat rasanya…tapi insyaAllah..i’m getting there..

Semoga Allah ampunkan la dosa aku dan dosa2 family aku..amin..

So..aku nak korang yg maybe baru jadi bapak..baru jadi suami…atau pun perempuan yg belum tutup aurat lagi..amik la pengajaran dari aku..tak yah tunggu lambat lambat…bimbing la family members kita…ataupun kita sendiri berubah la ke arah kebaikan..sebab kalau kita buat dosa…kita secara tidak langsung menarik org yg kita sayang sekali..

tak susah pun…kalau rasa susah bebeno nk tutup aurat..pk la camni…

  1. kalau kita cakap…takpe..bila aku umur xx la aku start pakai tudung…pk balik..kalau ko mati esok camne? haa..tak ke haru kalau camtu..
  2. Allah dah bagi kita macam macam nikmat..takkan la setakat nak kaver rambut dan aurat tu pun korang nak berkira kan…apa sangat la rambut tu jika nak dibanding kan dgn apa yg Allah dah bagi kita.. kan kan kan? 🙂
Guys..here’s a chance for you to become a superhero to your family :))
images

Minta maaf kalau ada sesiapa yg terasa lepas baca komen ni…sekadar sharing and menasihati…Salam Ramadhan 🙂

Advertisements

Permalink Leave a Comment

Salam Ramadhan

July 11, 2013 at 2:18 pm (hOt mama, life, work) (, )

Hello peeps.

Salam Ramadhan to all. I am a bit late. Tomorrow is the 3rd of Ramadhan already 😛 hehe..I’ve been quite bz with work these past 3 weeks.. working late..sleeping in the office..working on weekends.. +_+ My brain and body is all drained out..

So what is different with this year’s Ramadhan? I have started to wear hijjab 🙂 (btul ke aku eja ni? in order word..tudung lah) I have been wanting to wear it for quite some time but it is not easy to change your lifestyle. It is still hard for me..To be honest part of me is happy to change for the better..and a part of me (ni hasutan setan la kot..) is sad that I need to leave my old way of dressing.. Until now I still can’t get used of my face when I looked in the mirror..But…it is for the better and I hope Allah will give me strength to keep it this way.
20130711-221544.jpg
This is a huge and scary change for me.. the thought of what other people will think did come to my mind..(I know this sounds vain but I am only human and this is some of the thoughts that come to my mind). Thank God that I have received supportive feedback and encouragement especially from my mom, my sister, my best friend and my close colleagues in the office. I do notice that some people (definitely one that I am sure of) seems to not in favour of my change..but.. I don’t know..maybe they have their own reasons..Maybe they are worried that I will change. Well..I am still me..crazy..lovable..me.. 😛

For all muslims..eat healthy and enjoy ur ramadhan..

p/s: Jangan lupa niat puasa.. Hehehe

Permalink Leave a Comment

Salam Ramadhan al Mubarak

July 20, 2012 at 6:13 am (hOt mama, life) (, , )

Selamat menyambut Ramadhan al Mubarak kepada semua umat Islam.

Mohon maaf jika saya ada salah silap dan jika ada yang terasa hati secara langsung atau tidak langsung.

Jom puasa! 😁

20120720-141249.jpg

Permalink Leave a Comment

Selamat menyambut bulan ramadhan :)

August 29, 2008 at 8:13 am (life) (, )

Selamat berpuasa

Selamat berpuasa

Permalink Leave a Comment